afix_bonna-van-ooijen_grijs
Contact met
Bonna
Afix
  • Comeniusstraat 2C
  • 1817 MS Alkmaar
  • Nederland
Contact
afix_bonna-van-ooijen_grijs

Bonna van Ooijen

Social Advertising Marketeer

bonna.vanooijen@afix.nl

Sparren over je social media strategie? Bonna helpt je graag!

Blog
You’ve got spam!
03 september 2018
E-mailmarketing
Particle Particle Particle Particle
Blog

You’ve got spam!

03 september 2018
E-mailmarketing
Marketingbureau Alkmaar Marketingbureau Alkmaar Marketingbureau Alkmaar Marketingbureau Alkmaar

Om gek van te worden. Spam, ongewenste post in je mailbox. Spam wordt verstuurd door robots die zoveel mogelijk publiek willen bereiken, zonder dat dit publiek daar zelf om vraagt. Het is een van de grootste online ergernissen, maar gelukkig kun je het grotendeels bestrijden.

De map met ongewenste e-mail

Waar komt spam vandaan?

Spam ontstaat op verschillende manieren. Je hebt bijvoorbeeld een e-mailadres op je website staan. Dat wordt gevonden door programma’s die het internet afspeuren naar gegevens die ook maar een beetje op een e-mailadres lijken. Je bent hiermee automatisch een makkelijk slachtoffer.

Ook kunnen moderne spambots de tekstvelden van de contactformulieren op je website invullen en versturen.

Hoe kun je spam voorkomen?

Spam volledig voorkomen is onmogelijk. Er worden dagelijks miljarden mailtjes verzonden en een filtersysteem kan nooit volledig ondervangen wat spam is. Je kunt er wel voor zorgen dat je minder tot geen last hebt van spam.

Dit kun je aanpakken aan de kant waar de spam verzonden wordt (je website), maar ook aan de kant waar de spam binnenkomt (jouw mailbox). Dit zijn de tips van Afix voor minder spam:

1. Stel een spamfilter in bij je hostingprovider

Je kunt op de server een spamfilter laten activeren. Als hostingprovider stellen wij dan in welke ‘foute’ termen er voor spam aangezien mogen worden. Verder controleert het filter of het e-mailadres een virus bevat. Zodra er iets verdachts wordt opgemerkt, wordt de e-mail automatisch als spam gemarkeerd. We stellen deze niet te streng in, omdat je dan ook legitieme mailtjes kunt missen.

2. Stel een spamfilter in via je e-mailprogramma

Veel e-mailprogramma’s hebben ook hun eigen spamfilters. Deze filters zijn vaak te vinden bij de instellingen van het mailprogramma dat je gebruikt. Bij Gmail kun je bijvoorbeeld kijken bij Instellingen > ‘Filters en Geblokkeerde Adressen’, hier kun je zelf woorden invoeren en e-mailadressen toevoegen die automatisch als spam worden gezien.

Een nadeel hiervan is dat robots vaak verschillende e-mailadressen gebruiken en dat je dus regelmatig je spamfolder moet checken.

3. Negeer spamberichten

Het negeren van een spambericht of het niet openen van een link in een spambericht is ook een optie om minder spam te krijgen. Het programma van de robot zal denken dat het mailadres niet veel wordt gebruikt en daarom ook niet interessant is voor spam.

Schrijf jezelf daarom nooit uit via de uitschrijfmogelijkheid in een spambericht, aangezien de robot dan ziet dat je e-mailadres nog actief is.

4. Reageer nooit op spamberichten

Per ongeluk een spambericht geopend? Reageer dan in ieder geval nooit. Het reageren op een spambericht zorgt er ook voor dat je nog meer ongewenste e-mails ontvangt, omdat de robot ziet dat jouw mailadres nog actief is.

5. Een e-mailadres dat online onvindbaar is

Wil je de kans op spam nog kleiner maken, maak dan een apart e-mailadres aan voor familie, vrienden en zakelijke relaties en zorg dat dit nergens op het internet wordt vermeld.

6. Recaptcha onder je contactformulieren op je website

Wil je de hoeveelheid spam die je via het contactformulier op je website ontvangt verminderen? Maak het spambots dan niet te makkelijk. Laat door je websitebouwer of Afix reCAPTCHA installeren. Je kent reCAPTCHA wel: een schermpje waar je aanvinkt dat je geen robot bent. Als het systeem vervolgens twijfelt wordt je gevraagd om bepaalde foto’s aan te vinken. Deze techniek onderscheidt mensen van robots. Zodra het systeem bepaalt dat iemand ‘echt’ is kan een formulier worden verzonden.

Jammer genoeg is een mailbox zonder spam een utopie, maar met het opvolgen van bovenstaande tips kom je een heel eind! Je snapt nu vast het belang van effectieve nieuwsbrieven, om voor je ontvangers niet als spam gemarkeerd te worden.

Technische hulp voor minder spam

Wil je hulp bij het verminderen van spam? Wij zitten voor je klaar.

Wist je dat spam ook in Google Analytics kan zitten? Dat vervuild je website data en maakt je minder goed vindbaar in zoekmachines.