Webflow is dé no-code oplossing voor jouw volgende website. Sinds 2019 zijn wij verknocht en raden we – waar het kan – Webflow aan. Waarom? Dat lees je in deze blog.
We delen graag de laatste ins and outs van Webflow, zodat jij goed geïnformeerd en met een grote glimlach aan de start verschijnt. Want Webflow brengt zoveel mogelijkheden en creativiteit met zich mee dat het jou een stap dichter naar online succes brengt.
In deze blog bespreken we
- Wat Webflow is;
- wat Webflow anders maakt dan WordPress, Joomla, Drupal of andere site-builders / CMS’en;
- over welke skills een goede Webflow’er of Webflow bureau beschikt;
- waarom de laadsnelheid van Webflow sites zo goed is;
- hoe het zit met SEO en andere online marketing mogelijkheden;
- welke mate van security je mag verwachten;
- de kosten van Webflow;
- de nadelen van Webflow;
- de creatieve mogelijkheden;
- de extra opties binnen Webflow + tools die je koppelt;
- het proces: van idee naar Webflow website.
Toen we in 2019 onze eerste blog schreven → het verschil tussen Webflow en WordPress, was de poule aan Webflow designers in Nederland klein. Inmiddels zijn er meer specialisten ontwaakt en neemt de populariteit van Webflow mondjesmaat toe. Dat maakt het voor jou enerzijds makkelijk: je kunt bij steeds meer bureaus terecht.
Maar waar begin je? Hoe kies je een fijne en ervaren Webflow partner? Laat je altijd goed informeren (dat geldt overigens voor ieder CMS waarmee je gaat werken). Alleen dan kun je alles uit je website halen.
Laten we maar eens beginnen met dat informeren.
Wat is Webflow?
Webflow is ‘the modern way to build for the web’. Webflow helpt designers een website te bouwen zonder dat zij daarvoor hoeven te coderen (een no-code website, of no-code oplossing). In Webflow begin je met een leeg canvas en je zet dus from scratch een nieuwe website neer.
Webflow combineert:
- De ontwerp-omgeving waarin designs tot leven komen in een photoshop-achtige builder. Met verbazingwekkende mogelijkheden voor interacties en animaties.
- Het CMS met custom databases voor dynamische content.
- De e-commerce omgeving voor je volgende online shop.
- Een editor waarin jij makkelijk content aanpast.
- Supersnelle en veilige hosting.
Nog even kort een uitleg over de term ‘no-code’. Het is een misvatting dat een Webflow website niet uit code bestaat – of dat je nooit zelf een regel code aanpast. No-code betekent dat de maker van de website in principe geen programmeerkennis nodig heeft om een Webflow website te bouwen. Webflow vertaalt de input van de designer naar clean code (HTML5, CSS3 en Javascript).
Wat maakt Webflow anders dan WordPress, Joomla of Drupal?
Webflow neemt dus het gedeelte van codering op zich. Dit betekent dat jij voor de bouw van je website geen team aan kostbare technische alleskunners nodig hebt (de front-end en back-end developers). Bij een WordPress, Joomla of Drupal website is dat team wel nodig.
De designer laat in Webflow zijn creativiteit de vrije loop en kent geen limitaties. In andere site-builders als WordPress gaan ideeën nog vaak de prullenbak in door de technische impact ervan, bijvoorbeeld omdat een uitwerking te veel van de performance van een website vraagt.
Het grote voordeel voor jou is dat je met minder handjes een unieke maatwerk website krijgt. Online authenticiteit is belangrijker dan ooit. Door de lagere ontwikkelkosten in Webflow houd je geld over voor belangrijke zaken. Denk aan diepgravend doelgroeponderzoek of een marketing strategie. Want waak ervoor dat je potje ‘online investeringen’ op is na de bouw van je website. We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: je Webflow website gaat niet werken zonder online marketing.
Download de volledige vergelijking tussen WordPress & Webflow
Altijd al eens de twee W’s naast elkaar willen leggen? Dat hebben wij alvast voor je gedaan. Ontvang de vergelijkingstabel WordPress vs. Webflow in je mailbox.
Kan iedereen met een visual design achtergrond Webflow’en?
Zoals de gereedschapskist in je schuur je nog geen bouwer maakt, zo maakt je visual design achtergrond je nog geen Webflow’er. Het gaat in the end altijd om skills – het bredere plaatje snappen. Weten hoe je een website ook marketingtechnisch goed bouwt (wat vindt Google er eigenlijk van?). Hoe je laadtijd optimaliseert en hoe je omgaat met verschillende apparaten en besturingssystemen.
De Webflow leercurve is vrij stijl. Het is van belang dat je weet hoe HTML, CSS en Javascript werken. Je moet de basisregels van een website snappen om het systeem te begrijpen.
Geen beperkingen in design, is een Webflow website dan nog snel?
Als wij bij een verse Webflow website een Google Page Speed score van minimaal 95 uit 100 zien, dan is dat eerder verwachting dan uitzondering. Webflow websites scoren erg goed qua laadsnelheid. Hoe kan dat?
Webflow hosting is powered by Amazon Cloudfront en fastly. Een razendsnel, veilig en wereldwijd content delivery network (CDN). Met meer dan 100+ datacenters wereldwijd laadt je website snel, voor iedereen. Dit vinden je bezoekers én Google fijn.
Achteroverleunen is echter niet aan te raden. Na livegang ga je werken met je website en vertelt je contentstrategie je dat er regelmatig geblogt wordt. Ga dan altijd zorgvuldig om met de grootte van afbeeldingen die je upload naar je website, omdat dit de laadtijd beïnvloed. Het optimaliseren van laadtijd is daarom een blijvend proces.
Hoe zit het met Webflow en SEO?
Zonder SEO mogelijkheden geen website. Webflow biedt de volgende zoekmachine optimalisatie opties die je wellicht bekend in de oren klinken:
- XML sitemap aanmaken
- Redirects instellen
- Header tags gebruiken
- Meta titles en descriptions aanpassen
- Custom slugs maken
- Canonical urls invoeren
- HTTPS optie
- Robots.txt bestand aanpassen
- Alt tags toevoegen bij afbeeldingen
- Structured data invoeren (dit is echter niet makkelijk)
- De code is altijd clean, dus makkelijk uit te lezen is door bots
- En de grootste win, natuurlijk: laadsnelheid
Nadeel: je hebt geen zogenaamde third party plugin als Yoast zoals WordPress dat heeft. De Yoast plugin maakt SEO in WordPress voor iedereen begrijpelijk.
Hoe garandeert Webflow security?
Iedereen die van de ‘heilige graal WordPress’ naar Webflow overstapt, merkt direct verschil. Een Webflow website werkt in tegenstelling tot een WordPress website zonder plugins van derden. Dat betekent dat je geen beveiligingslekken meer hebt. Plugins of thema’s updaten hoeft dus ook niet meer.
Daarnaast werkt Webflow met end-to-end encryptie. Alle data tussen jouw website en de servers van Webflow is versleuteld. Derde partijen kunnen niets lezen of aanpassen. Geen inbrekers dus.
Over geld gesproken, wat kost Webflow?
Een Webflow website is schaalbaar. Gebruik je meer, dan betaal je ook meer. Wat feiten:
- De hosting kosten liggen iets hoger dan bij reguliere aanbieders.
- Voor een SSL certificaat betaal je daarentegen niets.
- Als starter kun je beginnen met een gratis account.
- Een bureau (zoals Afix) die meerdere Webflow websites beheert, heeft logischerwijs behoefte aan meer opties, dus wij hebben een betaald account.
- Je hebt een betaald abonnement nodig als je gebruik wilt maken van een CMS, e-commerce of als je meerdere Editors wilt toevoegen.
- Wanneer je een custom domein (de url) koppelt aan je website, begin je met betalen, daarvoor is het gratis.
- Er komen meer features vrij wanneer je upgrade.
- Ga je zelf aan de slag, dan betaal je tussen de 12 en 36 dollar per maand voor je website. Onthoud dat bureaus waarmee je werkt een eigen plans & pricing kunnen hebben.
Wat zijn de nadelen van Webflow?
Er zijn zeker nadelen. Daarom is Webflow ook niet in alle gevallen geschikt. Bijvoorbeeld; nu wij deze blog schrijven heeft Webflow een mooie e-commerce functie, maar geen betalingsmogelijkheid met iDeal (als je het ons vraagt één van de grootste dompers). Een Webflow webshop voor Nederlandse gebruikers is daarmee minder toegankelijk.
Heb je daarnaast een wens voor technische koppelingen met systemen van derden, dan is Webflow niet geschikt voor jou. Als je kijkt naar WordPress is er bijna voor iedere koppeling een plugin beschikbaar. Een koppeling werkt vaak op basis van een API en zorgt ervoor dat meerdere systemen met elkaar kunnen communiceren.
Terug naar het design: hoeveel creativiteit heb je?
Wat Webflow tot een ster maakt, is het feit dat je allerlei interacties en animaties toevoegt. Een Webflow website waar een professioneel design team achter zit maakt echt indruk.
Vergeet de vaste stramienen waarin je bouwt, of vergeet wat je van websites gewend bent. Met een Webflow website creëer je een ervaring. Die animaties en interacties mogen ontzettend opvallen (heel cool), maar kunnen ook heel subtiel zijn. Dit laatste passen wij vaak toe in onze creaties en dan voel je dat er tijd en energie in een website zit. Dit geeft ook de uitstraling van jouw merk of business een boost.
Een kleine side note is dat je in Webflow los kunt gaan, maar dat browsers of besturingssystemen nog wat achterlopen. Niet iedere creatieve uiting komt daardoor overal goed tot z’n recht. Maar dat is een kwestie van goed controleren en aanpassen waar nodig. Hiervoor heb je wel echt programmeerkennis nodig.
Hoe zit het met extra opties als meertaligheid?
Webflow groeit en groeit en daarmee ook de markt eromheen. Partijen als Finsweet maken extra opties mogelijk.
- Bulk importeren van redirects? Kan.
- Meertaligheid? Kan. Meertaligheid zit niet native in Webflow, maar lukt via de tool Weglot. Weglot neemt trouwens ook vertaalwerk uit handen.
- Binnenkort breiden we deze lijst uit met onze favoriete Webflow add-ons.
Zijn dit dan toch plugins? Ja, maar deze zijn veilig gezien het geen third party plugins zijn.
Het proces: van idee naar website
Het websites team bij Afix helpt jou aan je volgende Webflow website. Hoe dat in z’n werk gaat, is als volgt:
We beginnen met een project kick-off. Vervolgens maken we wireframes, waarop een visueel ontwerp volgt. Daarna starten we met de technische realisatie en werken we toe naar oplevering. Als de content er op-en-top instaat en de online marketing checks zijn uitgevoerd, kan je nieuwe website live. Binnen dit proces zijn er ruim voldoende momenten voor revisies. Samen komen we tot het beste resultaat. En na livegang begint het echte optimaliseren pas, want hoe reageert je doelgroep op je website?
Samenvattend: is Webflow iets voor mij?
Wat ons betreft is Webflow king. Daarom werken wij al jaren met Webflow en adviseren wij je graag als je een Webflow website wilt laten maken. Maar… het hangt wel echt af van de vraag en je toekomstplannen. Liever een webshop? Kies dan WooCommerce (van WordPress). Liever externe koppelingen? → geen Webflow. Een super mooie conversiegerichte en snelle website die vertelt wat je bedrijf doet en hoe jij je doelgroep helpt? Dan Webflow, 100 procent.
Best of both worlds: kan dat ook?
Wist je dat wij Webflow en WordPress/WooCommerce ook vaak combineren? Stel: je wilt een custom website met een design dat ogen doet knipperen, maar die óók de nodige technische koppelingen heeft of juist wél die iDeal betaling mogelijk maakt… Het kan.
Het is mogelijk om een Webflow ontwerp te pakken en deze over een WordPress / WooCommerce installatie ‘te plakken’. Klinkt ingewikkeld, maar maak je daar niet druk om. Dat regelen wij. We vertellen je daar graag alles over.
Wanneer kom je sparren met ons? Vinden we leuk. Misschien heb je zelf al een idee hoe je wilt dat je website eruit komt te zien, of wil je dit helemaal overlaten aan een team experts.