profile-eline-schumacher-800x800
Contact met
Eline
Afix
 • Comeniusstraat 2C
 • 1817 MS Alkmaar
 • Nederland
Contact
Volg ons
profile-eline-schumacher-800x800

Eline Schumacher

Head of Websites

eline@afix.nl

Heb je vragen over webdevelopment of zoekmachine optimalisatie? Eline staat je graag te woord.


  Particle Particle Particle
  Particle Particle Particle
  Blog
  Webflow vs WordPress. Wat is het en wat zijn de voordelen?
  16 mei 2019
  Websites
  Particle Particle Particle Particle
  Blog

  Webflow vs WordPress. Wat is het en wat zijn de voordelen?

  16 mei 2019
  Websites
  Particle Particle Particle Particle

  Als digital agency zijn wij dagelijks bezig met het uitdenken van nieuwe concepten en het ontwikkelen van toffe websites. Het ontwikkelen van die websites doen we sinds jaar en dag met het iedereen wel bekende WordPress.

  Sinds een tijdje werken we ook met new kid on the block Webflow. Nou ja, zeg maar gerust grown up on the block, want Webflow bestaat al een even, maar is (nog) niet zo bekend als WordPress. Vreemd als je het ons vraagt, want er zijn grote voordelen. We vertellen je in deze blog graag waarom jij binnenkort wellicht ook aan de bel trekt bij Afix voor een Webflow site.

  Wat is Webflow eigenlijk?

  Webflow is net zoals WordPress of Squarespace een CMS (Content Management System). Met een CMS kun je op eenvoudige wijze de content van je website beheren.

  Webflow vs WordPress

  Omdat WordPress by far het meest populaire CMS is op dit moment vergelijken we in deze blog Webflow met WordPress.

  Design

  De meeste bedrijven willen het liefst een maatwerk WordPress site laten maken, maar schrikken van het kostenplaatje. Het gevolg? Vaak wordt een kant-en-klaar template aangekocht (die een concurrent ook kan kopen) en hierin worden de kleuren aangepast naar de huisstijl van het bedrijf. Op zich niets mis mee, maar je website springt er niet uit en krijgt niet de aandacht en opmaak die je het zou willen geven.

  Wil je dat je website aansluit bij jouw uitstraling en geen dertien in een dozijn is? Dan laat je een eigen WordPress template maken met een custom design. Je zet een ontwerper aan het werk, deze maakt een prachtig design en je laat daarna WordPress front-end developers het template bouwen. Een mooi eindresultaat en bij veel bureaus nog altijd ‘the way-to-go’.

  Alleen die kosten… Een website door een designer laten ontwerpen die je vervolgens door een front-end developer laat omzetten kost veel tijd en dus geld. Houd rekening met een flinke investering wanneer je een ontwerp op maat wilt ten opzichte van een template.

  Hier komt het grote voordeel van Webflow boven drijven. Met Webflow sla je de rol van programmeur over. De designer zet de programmeur in feite buitenspel. Met Webflow is het mogelijk om met alle designvrijheid een prachtige website te ontwerpen zonder het schrijven van ook maar één regel code. En dit maakt Webflow dus aanzienlijk efficiënter en goedkoper. Nu kan bijvoorbeeld Squarespace dit ook, met een grote kanttekening dat de code er beroerd uit ziet en vaak voor problemen zorgt. Webflow levert keurig nette W3C compliant HTML/CSS die zeker niet onderdoet aan wat veel ontwikkelaars zelf schrijven.

  Zoekmachine vindbaarheid

  Google ❤️ snelle websites. En zie daar voordeel nummer 2 van Webflow. WordPress is nog altijd geliefd omdat het CMS het goed doet in de zoekmachines. Naar onze ervaring zijn WordPress en Webflow gelijkwaardig op het vlak van zoekmachine vindbaarheid. Klein minpuntje te benoemen, helaas heeft Webflow niet zo’n fijne plugin als WordPress tot zijn beschikking heeft, namelijk Yoast SEO. Maar het meegeven van meta tags, 301 redirects, canonical tags en het maken een automatische XML sitemap is gewoon mogelijk met Webflow. Daarbij ligt de snelheid bij de meeste Webflow websites vele malen hoger dan bij WordPress, een dikke plus!

  Pagespeed snelheidstest WordPress vs Webflow

  Resultaten behaald bij de Smart Business Center website die we van WordPress hebben omgezet naar Webflow

  Security & integraties met derden

  Waar WordPress uit een enorm aantal plugins kan putten, heeft Webflow slechts een aantal integraties die je kunt embedden. Het voordeel van een WordPress website is dat met zo’n gigantische database aan beschikbare plugins, er bijna altijd wel een plugin is die de functionaliteit heeft waar je naar op zoek bent.

  Maar elk voordeel heb z’n nadeel op zijn Cruijffiaans. De plugins van derden brengen namelijk veiligheidsrisico’s met zich mee en vertragen de website snelheid. Je zult de plugins die je installeert bijvoorbeeld moeten updaten om ervoor te zorgen dat er geen verouderde plugins blijven hangen die de kans op veiligheidslekken vergroten. Automatisch updaten kan met WordPress, maar dat wil je niet, want wat als iets verspringt of niet meer werkt? Je gaat dus zorgvuldig updaten en je controleert of de website nog in tact is na het updaten. Dat updaten kun je als website eigenaar zelf doen maar vergt wel enige discipline. In de praktijk updaten wij de meeste websites voor onze klanten en daar vragen we een maandelijkse vergoeding voor. Deze kosten moet je meenemen in de rekensom van wat je website gaat kosten. Kortom, waar de hosting tarieven van Webflow hoger liggen dan bij een WordPress website, hoef je een Webflow website niet te updaten. Voor beide valt wat te zeggen.

  Hosting, de maandelijkse kosten

  We haalden hierboven al even aan; Webflow is snel. Heel snel.
  Webflow sites worden gehost bij Amazon CloudFront en Fastly. Wat betekent dat voor jou? 99.99% uptime en minimale laadtijd voor alle gebruikers, waar ook ter wereld. Het prijskaartje van Webflow? Dat varieert, dit zijn de pakketten. Omgerekend zo’n 65 euro (valuta koers dollar kan variëren). Of dat goedkoper is dan je huidige hostingpakket + kosten voor updaten van de website, dat varieert per websitebouwer. Bij Afix zijn de hosting kosten van een WordPress website lager, maar neem je de updates en het onderhoud ook af, dan is een Webflow website zelfs iets goedkoper.

  Download de volledige vergelijking

  Wil je de volledige vergelijkingstabel ontvangen met de verschillen tussen WordPress en Webflow? Ontvang deze direct in je mailbox.  Is Webflow het walhalla en altijd de beste keus?

  Nope, zeker niet. In veel gevallen is Webflow geschikt, met name voor dienstverleners die een website zoeken die omvat wie zijn we, wat doen we en bijhorende contactmogelijkheden. Webflow is echter niet voor ieder bedrijf geschikt. Zo is Webflow een gesloten platform en dat maakt maatwerk lastig. Heb je specifieke wensen, wil je bijvoorbeeld een koppeling maken met je boekhoudsoftware, CRM of een andere API? Dan loop je een grote kans om tegen de beperkingen van Webflow aan te lopen. Wanneer je dergelijke wensen hebt, dan is een open-source platform (zoals WordPress) vaak de betere oplossing.

  Webflow iets voor jou?

  Ben je er nog niet helemaal over uit of Webflow voor je geschikt is? Of ben je juist benieuwd naar de mogelijkheden? Check onze andere blog als je een website in Webflow wilt laten maken.

  Een uurtje van je tijd wijs besteden? Plan hier jouw moment met een specialist in.