Geüpdatet op 10-2022
Als digital agency denken we dagelijks nieuwe concepten uit. We houden ervan efficiënt te werken, dankzij tools bomvol features die ons het werk makkelijker maken. Ook als het gaat om website ontwikkeling.
Dat ontwikkelen van websites deden we jarenlang met WordPress – iedereen wel bekend. Maar WordPress is niet langer oververtegenwoordigd in ons portfolio sinds we Webflow steeds vaker aanraden aan onze opdrachtgevers. Voordat we starten met een nieuw project, behandelen we vragen als:
- Wat is Webflow?
- Is Webflow een goed alternatief voor WordPress?
Dit artikel staat in het teken van het verschil tussen WordPress en Webflow.
Wat is Webflow?
In het kort is Webflow net zoals WordPress of Squarespace een site builder met CMS (Content Management System). Met een CMS kun je op eenvoudige wijze de content van je website beheren.
Omdat we in deze blog juist dieper ingaan op Webflow vs. WordPress, wijden we een andere blog aan alles wat je wilt weten over Webflow. Lees ‘m als je interesse hebt.
Webflow als alternatief voor WordPress?
We vergelijken Webflow en WordPress met elkaar, gezien Webflow wat ons betreft een plek verdient in jouw opties voor een nieuwe website, en WordPress omdat het gewoonweg een razendpopulair CMS is, da’s niet zonder reden. Hieronder sommen we 5 belangrijke verschillen op.
1. Webflow vs. WordPress: design
Ieder bedrijf profileert zich online, dus authenticiteit is belangrijker dan ooit. Helaas worden op dat vlak toch vaak concessies gedaan. Ga maar na: je wilt heel graag een maatwerk WordPress website, maar je schrikt je rot van het kostenplaatje. Het gevolg? Jij koopt een kant-en-klaar WordPress template die je laat aanpassen naar de huisstijl van je onderneming. Logo erin, klaar. Deze klus is snel geklaard en je kosten blijven laag.
Op zich is daar niets mis mee, maar in hoeverre sluit een template aan bij de wensen van je doelgroep? Je website krijgt zo niet de aandacht en tijd die het nodig heeft. Bovendien kan jouw concurrent met hetzelfde template precies hetzelfde doen. Sterker nog: wat als je later aanpassingen wilt doen, buiten het template om? Hoeveel gaat dat kosten, en is het überhaupt mogelijk?
Als je wilt dat je website geen dertien in een dozijn is, laat je een eigen WordPress template maken met custom design. Je zet een visual designer aan het werk voor een prachtig ontwerp en daarna bouwen WordPress front-end developers het custom template. Een mooi en uniek eindresultaat en bij veel bureaus nog altijd the way to go.
Alleen die kosten… Een custom WordPress website vraagt om een designer, een front-end developer en mogelijk ook nog een back-end developer. Houd rekening met een flinke investering wanneer je een WordPress website op maat wilt ten opzichte van een template.
Hier komt het grote voordeel van Webflow bovendrijven. Met een Webflow website sla je de rol van programmeur over – de designer zet de programmeur in feite buitenspel. Met Webflow is het mogelijk om met alle design vrijheid een prachtige website te ontwerpen zonder het schrijven van ook maar één regel code. Dit maakt Webflow dus aanzienlijk efficiënter en goedkoper. In Squarespace kan dit ook, met een grote kanttekening dat de code er beroerd uitziet en vaak voor problemen zorgt. Webflow levert keurig nette W3C compliant HTML/CSS die zeker niet onderdoet aan wat veel ontwikkelaars zelf schrijven.
2. Webflow vs. WordPress: zoekmachine vindbaarheid
Google ❤️ snelle websites. WordPress is nog altijd geliefd omdat het CMS het goed doet in de zoekmachines, en dat mag ook gelden voor Webflow. In onze andere blog sommen we op welke SEO mogelijkheden Webflow biedt.
Het enige minpunt: in Webflow kun je geen gebruik maken van de plugin Yoast SEO. Iedereen die met WordPress werkt en iets doet aan SEO, weet dat de Yoast plugin zeer handig is.
3. Webflow vs. WordPress: pagespeed snelheidstest
Een dikke plus: de snelheid bij de meeste Webflow websites ligt vele malen hoger dan bij WordPress. Zie hieronder het verschil in score nadat we de website van het Smart Business Center ombouwden naar Webflow.
Resultaten Smart Business Center website die van WordPress is omgezet naar Webflow.
4. Webflow vs. WordPress: security & integraties met derden
Waar WordPress – als het gaat om integraties met derden – uit een enorm aantal plugins kan putten, heeft Webflow slechts een klein aantal integraties die je kunt embedden. Het voordeel van werken met een WordPress website is dat er altijd wel een plugin is die de functionaliteit heeft waar je naar zoekt, gezien de gigantische database aan plugins. Handig dus als je een extern systeem wilt laten corresponderen met je website.
‘Toch heb elk voordeel ze nadeel’. De plugins van derden brengen namelijk veiligheidsrisico’s met zich mee en vertragen de website snelheid. Je zult de plugins die je installeert bijvoorbeeld moeten updaten om ervoor te zorgen dat er geen verouderde plugins blijven hangen die de kans op veiligheidslekken vergroten.
Automatisch updaten kan met WordPress, maar dat wil je niet. Wat als iets verspringt of niet meer werkt? Je gaat dus zorgvuldig updaten en je controleert of de website nog in tact is na het updaten. Dat updaten kun je als website eigenaar zelf doen maar vergt wel enige discipline. In de praktijk updaten wij de meeste websites voor onze partners en daar vragen we een maandelijkse vergoeding voor. Deze kosten moet je meenemen in de rekensom van wat je website gaat kosten.
Waar de hosting tarieven van Webflow hoger liggen dan bij een WordPress website, hoef je een Webflow website niet te updaten. Voor beide valt wat te zeggen.
5. Webflow vs. WordPress: hosting, de maandelijkse kosten
We haalden hierboven al even aan; Webflow is snel. Heel snel. Webflow sites worden gehost bij Amazon CloudFront en Fastly. Wat betekent dat voor jou? 99.99% uptime en minimale laadtijd voor alle gebruikers, waar ook ter wereld. Het prijskaartje van Webflow dat varieert, ze werken met pakketten. Omgerekend zo’n 65 euro per maand (valuta koers dollar kan variëren). Of dat goedkoper is dan je huidige hostingpakket + de kosten voor updaten van de website, dat varieert per websitebouwer. Bij Afix zijn de hosting kosten van een WordPress website lager, maar neem je de updates en het onderhoud ook af, dan is een Webflow website zelfs maandelijks iets goedkoper.
Webflow vs. WordPress: download de volledige vergelijking
Wil je de volledige vergelijkingstabel ontvangen met de verschillen tussen WordPress en Webflow? Ontvang deze direct in je mailbox.
Webflow vs. WordPress: wat is de beste keus?
Webflow lijkt voordelen te hebben vergeleken met WordPress en is daarmee een goed alternatief. Maar niet voor iedereen. Ben je een dienstverlener en zoek je een website die goed omschrijft wat je bedrijf doet en wat je kunt bieden aan je doelgroep, inclusief allerlei contactmogelijkheden, dan is Webflow voor jou geschikt. Je kunt losgaan met het ontwerp en op een laagdrempelige manier een unieke website creëren.
Echter is Webflow een gesloten platform en dat maakt technisch maatwerk lastig. Heb je de specifieke wens om bijvoorbeeld een koppeling te maken met je boekhoudsoftware, CRM of andere API? Dan loop je een grote kans om tegen de beperkingen van Webflow aan te lopen. Wanneer je dergelijke wensen hebt, dan is een open-source platform, zoals WordPress, vaak de betere oplossing.
Webflow iets voor jou?
Ben je er nog niet helemaal over uit? Of wil je dat wij je website en wensen + doelen voor de toekomst eens langs de Webflow lat leggen om te kijken of er een match is?
Besteed een uur van je tijd wijs. Plan hier jouw moment met een specialist in.