afix_mendie-wijker
Contact met
Mendie
Afix
  • Comeniusstraat 2C
  • 1817 MS Alkmaar
  • Nederland
Contact
afix_mendie-wijker

Mendie Wijker

Head of Marketing

mendie.wijker@afix.nl

Sparren over je content invulling of over de nieuwste trends en ontwikkelingen? Mendie helpt je graag verder.

Blog
TikTok dansje of een Instagram Reels?
01 december 2020
Social media
Particle Particle Particle Particle
Blog

TikTok dansje of een Instagram Reels?

01 december 2020
Social media
Marketingbureau Alkmaar Marketingbureau Alkmaar Marketingbureau Alkmaar Marketingbureau Alkmaar

Wie dit voorjaar goed heeft opgelet, weet dat er een nieuwe social speler is in de wereld van online marketing. TikTok is hét kanaal met de grootste groei dit jaar (2020). Het aantal gebruikers steeg in mei 2020 van 1 miljoen tot wel 4,5 miljoen in Nederland. Vooral jongeren zijn er niet weg te krijgen en schudden het ene na het andere TikTok dansje uit hun mouw.

De dansjes worden gedaan op nummers die op dat moment hoog in de Spotify lijsten staan. De challenges op TikTok schieten als paddenstoelen uit de grond en zijn vervolgens ook terug te zien op de social kanalen Instagram en Facebook.

Sinds augustus zijn er geruchten dat de Verenigde Staten TikTok willen verbannen. Voor Instagram was dat hét moment om de jonge doelgroep terug te winnen met Instagram Reels. Een nieuwe functie waarmee je korte (muziek)video’s kunt maken, vrijwel identiek aan TikTok.

Wat maakt TikTok als platform nu anders dan Instagram Reels? We delen met jou de ins and outs!

Wat is TikTok?

TikTok valt onder het moederbedrijf ByteDance dat in 2012 werd opgericht in China. In september 2016 ontwikkelde het bedrijf de app Douyin, die snel succesvol werd (100 miljoen gebruikers binnen een jaar). Hieruit is de internationale variant TikTok ontwikkeld die in 2017 werd gelanceerd.

Sinds dit jaar (2020) is de bekendheid van TikTok in Nederland enorm toegenomen, wat mede komt door COVID-19. Kinderen en jongeren zaten opeens thuis en ontdekten toen massaal het platform. Begin dit jaar had het social media platform 700.000 Nederlandse gebruikers. Ondertussen zitten er al meer dan 4,5 miljoen Nederlandse gebruikers op het platform! De gebruikersgroep in Nederland is grotendeels een jonge doelgroep.

Overzicht TikTok gebruikers
* Dit zijn internationale cijfers over de gebruikersgroepen bij leeftijd van TikTok.

Interessante cijfers? Check dan ook alle social media gebruik cijfers van 2021

TikTok in het kort? Een social media platform waarmee je korte video’s van maximaal 15 seconden maakt en deelt. Ook kunnen er video’s in loops van maximaal 60 seconden worden gemaakt. Van de 4,5 miljoen actieve Nederlands gebruikers is 65% vrouw en 35% man. Deze groep is goed voor het delen van 25,4 miljoen video’s en zorgt maandelijks in totaal voor 12,3 miljard weergaven.

Gemiddeld besteedt een Nederlandse gebruiker 61 minuten per dag aan TikTok. Een platform waar je als bedrijf dus eigenlijk niet van weg wilt blijven, en dat zich uitstekend leent om een jongere doelgroep mee te bereiken. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden qua adverteren? Wij vertellen je alles.

 

TikTok algoritme

Een groot voordeel van het plaatsen van een TikTok video op TikTok, is dat je video getoond wordt aan personen die geïnteresseerd zijn in de inhoud van je video. Stel dat je een fitness video deelt, wordt deze niet getoond aan personen die alleen maar katten filmpjes kijken – zij houden immers meer van katten dan van fitness. Je video wordt wél onder de aandacht gebracht bij personen die TikTok filmpjes kijken over fitness. Hierdoor krijg je als TikTokker dus automatisch een groter bereik onder een relevante doelgroep.

For you page & Following page

Dat je video’s te zien krijgt op basis van je interesses komt ook door de twee verschillende pagina’s die je kunt bekijken binnen TikTok. De ‘For you page’ en de ‘Following page’.

Bij het openen van de app opent zich automatisch de ‘For you page’ waar je eindeloos nieuwe content ziet, gebaseerd op jouw interesses. Op de ‘Following page’ zie je de video’s van de personen die je volgt. TikTokkers gebruiken de #foryoupage of #fyp om in de ‘For you page’ terecht te komen.

TikTok - Volgend | Voor jou

Instagram Reels

Instagram Reels is de functie binnen Instagram die erg lijkt op het platform TikTok. De functie is live gegaan op Instagram nadat TikTok als platform in de Verenigde Staten ter sprake kwam vanwege het opslaan van gegevens van de gebruikers. Dit was hét moment voor Instagram om de nieuwe functie Instagram Reels te introduceren. Net als op TikTok maak je op Instagram met Reels een korte video. Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen? En wat betekent dit voor jou?

Overeenkomsten tussen TikTok en Reels

Zowel op TikTok als met Reels kun je als gebruiker korte video’s maken die niet per se een one taker hoeven te zijn. Je kunt dus meerdere kortere fragmenten opnemen die samen de korte video vormen – het monteerwerk doe je dus eigenlijk zelf. Net als bij TikTok voeg je bij Reels ook makkelijk een filter en audiofragment toe.

Verschillen tussen TikTok en Reels

  • Het grootste verschil tussen TikTok en de functie Reels in Instagram is natuurlijk dat TikTok een opzichzelfstaand platform is, en dat de Reels functie onderdeel is van het platform Instagram. De Reels functie moet je actief opzoeken binnen Instagram.
  • Een ander groot en belangrijk verschil is het bereik. Wanneer je Reels gebruikt en je jouw Reel deelt, deel je deze alleen onder je volgers en dus niet direct met mensen die geïnteresseerd zijn in de content van je video. Hierdoor is je bereik lager op Instagram dan wanneer je een TikTok video deelt op TikTok. Op Instagram zie je in jouw tijdlijn content die gecreëerd is door mensen die je volgt, waardoor je dus minder snel content van onbekende personen voorbij ziet komen, tenzij je naar de ‘explore’ pagina gaat.
  • Nog een verschil is dat je bij Reels een eerder gemaakte video of foto vanuit je filmrol kan uploaden om zo je Reels te maken. Dit is een functie die bij TikTok niet mogelijk is.
  • Adverteren via een Instagram Reels is niet mogelijk, maar kan wel via IGTV. Lees hier alles over de advertentiemogelijkheden voor IGTV.
  • Tot slot liggen de kosten om te adverteren op TikTok vele malen hoger dan op Facebook of Instagram.

De gebruikersgroepen van Instagram zijn anders verdeeld dan op het platform TikTok. Dit is duidelijk uit de social media cijfers van 2020 af te lezen. Het totaal aantal Instagram gebruikers ligt in Nederland op 5,6 miljoen.

Overzicht Instagram gebruikers
* Dit zijn internationale cijfers over de gebruikersgroepen bij leeftijd van Instagram.

TikTok of Instagram in je strategie?

TikTok groeit en dat zal naar verwachting aanhouden. Bij de inzet van TikTok als kanaal om je doelgroep te bereiken moet je als merk/organisatie goed nadenken of het platform het geschikte kanaal is en of de contentvorm goed aansluit bij de gewenste doelgroep.

Adverteren op TikTok is dus nog vrij nieuw, maar je kunt zeker een groot bereik verwachten. TikTok advertenties kunnen van toegevoegde waarde zijn bij het krijgen van een groter bereik en verkeer naar een bepaalde landingspagina, maar verwacht geen harde conversies. Zie het meer als een platform dat je gebruikt om de jongere generatie alvast bekend te maken met jouw bedrijf of merk. Of TikTok uiteindelijk groter terrein wint dan Instagram blijft nog de vraag.

Naamsbekendheid onder de TikTok-generatie vergroten?

Nu je meer weet over TikTok, de advertentiemogelijkheden ervan en de verschillen met Instagram Reels, is het wellicht tijd dat je gaat nadenken of TikTok iets voor jouw merk kan toevoegen. Hoe maak je video’s, en met welke insteek? Past het binnen je strategie? Allerlei vragen die wij maar al te graag met jou gaan uitpluizen.

Even sparren met ervaren TikTokkers binnen Afix? Schroom niet.

Plan je afspraak