profile-mendie-wijker-800x800
Contact met
Mendie
Afix
 • Comeniusstraat 2C
 • 1817 MS Alkmaar
 • Nederland
Contact
Volg ons
profile-mendie-wijker-800x800

Mendie Wijker

Teamlead Online Marketing

mendie@afix.nl

Wil je een denderende Facebook en Instagram campagne waar je u tegen zegt? Kom in contact met Mendie!


  Particle Particle Particle
  Particle Particle Particle
  Blog
  De belangrijkste cijfers van ons social media gebruik in 2020
  14 april 2020
  Social media
  Particle Particle Particle Particle
  Blog

  De belangrijkste cijfers van ons social media gebruik in 2020

  14 april 2020
  Social media
  Particle Particle Particle Particle

  Hoeveel mensen zitten er nu eigenlijk op social media? En hoeveel mensen maken er ook daadwerkelijk dagelijks gebruik van? Is social media iets van alle leeftijden of alleen van de jongeren? Is Instagram inmiddels al populairder dan Facebook? Op al deze vragen (en nog veel meer) geven we antwoord in deze blog. We nemen je graag mee in de cijfers van ons social media gebruik in Nederland. Benieuwd geworden? Lees snel verder.

  Update 2022: we hebben nieuwe cijfers

  Je bekijk nu de social media cijfers van 2020. Inmiddels hebben wij ook twee publicaties over de social media cijfers van 2021 en de meest recente: social media cijfers van 2022. Op zoek naar de laatste cijfers?

   

  96% van de Nederlanders is actief op social media. Gemiddeld besteden we dagelijks 98 minuten op social media.

  Jongeren tussen de 15 en 19 jaar brengen de meeste tijd door op social media; gemiddeld 143 minuten per dag. Met evengoed 82 minuten per dag, besteedt de 65+ leeftijdscategorie de minste tijd op social media.

  Dagelijks social media gebruik in minuten 2020

  De top 5 social media platformen is afgelopen jaar gelijk gebleven

  Whatsapp is nog altijd de onbetwiste nummer één. 12,1 miljoen Nederlanders gebruiken de messengerdienst van Facebook. Dat is 2 procent meer dan vorig jaar. Op nummer 2 staat Facebook. Met 10,4 miljoen gebruikers is dit platform nog altijd bijna twee keer zo groot als Instagram. Facebook wordt op de hielen gezeten door YouTube met 9,1 miljoen gebruikers. Instagram is met 14% groei ten opzichte van 2019 het snelst groeiende platform.

  De belangrijkste cijfers van ons social media gebruik in 2020

  Het dagelijks gebruik in aantallen (top 5)

  Instagram is er niet alleen in geslaagd om meer gebruikers aan zich te binden. Ook zijn ze er in geslaagd om de gebruikers het platform intensiever te laten gebruiken. Het dagelijks gebruik groeide met 29% naar 3,4 miljoen mensen. Ook Facebook krijgt het nog altijd voor elkaar om meer mensen dagelijks gebruik te laten maken van het platform. Met 7,1 miljoen mensen, staan ze nog altijd op de tweede plaats.

  YouTube heeft de meeste moeite om haar gebruikers actief gebruik te laten maken van het platform. In totaal zijn er 9,1 miljoen gebruikers, echter zijn er slechts 2,8 miljoen dagelijkse gebruikers. Desondanks behoren ze met 14% wel tot de snelste stijgers.

  Top 5: Dagelijks gebruik op social media

  De keuze op welk social media platform men actief is, hangt veelal samen met de leeftijdscategorie waarin iemand zich bevindt

  In de leeftijdscategorie 15-19 jaar gebruikt bijvoorbeeld 82% Instagram en 51% Facebook. In de leeftijdscategorie 20-39 jaar is dit vrijwel omgekeerd. 57% gebruikt Instagram en 82% gebruikt Facebook. Hoe ouder hoe verder deze cijfers uiteenlopen. In de leeftijdscategorie 40-64 jaar gebruikt 77% Facebook en 33% Instagram. Jongeren tussen de 15-19 jaar, zijn niet alleen ‘overgestapt’ naar Instagram, maar ook Snapchat is razendpopulair onder deze leeftijdscategorie.

  Leeftijd per social media kanaal Nederland in 2020

  Benieuwd hoe bovenstaande cijfers zich verhouden tot de periode 2017-2018? Lees dan onze blog uit 2018, met de trends van toen. Je zult je verbazen over de ontwikkelingen!

  Onder de personen die zówel Facebook als Instagram gebruiken, is Facebook nog altijd het belangrijkste kanaal

  In onderstaande grafiek wordt duidelijk welk platform het meest belangrijk is, onder de mensen die gebruik maken van verschillende social media kanalen.

  Facebook nog belangrijker dan Instagram in 2020

  Facebook ‘verliest’ jongeren

  Onder jongeren wordt Facebook steeds minder gebruikt Onder de andere leeftijdscategorieën is sprake van marginale groei of stabiliteit. In onderstaande grafiek zie je het Facebook gebruik per leeftijdscategorie. Gemiddeld genomen heeft Facebook in een jaar zonder schandalen, toch weer een groei doorgemaakt ten opzichte van een jaar eerder.
  Bron: De cijfers komen uit een onderzoek, uitgevoerd in januari 2020 door onderzoeksbureau Newcom.
  Facebook verliest jongeren

  Conclusie

  Wij zorgen altijd dat we op de hoogte zijn van de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van social media. Op die manier kunnen wij onze klanten op de best mogelijk manier adviseren. Feit is dat we in Nederland massaal gebruik maken van social media en er gemiddeld 1,5 uur per dag aan besteden. Social media platformen zijn dus niet meer weg te denken uit het media landschap. Wil je je naamsbekendheid vergroten? Social media platformen zijn een perfecte manier van online marketing om jouw bedrijf of product onder de aandacht te brengen bij je doelgroep. Benieuwd hoe social media advertising in z’n werk gaat en wat het voor jouw bedrijf kan betekenen? Of ben je naar aanleiding van deze cijfers benieuwd welk kanaal voor jouw bedrijf het beste ingezet kan worden? Plan een vrijblijvende brainstorm met ons in. We maken graag tijd voor je vrij, om met je te sparren over de mogelijkheden om te adverteren op bijvoorbeeld Facebook of Instagram.

  Plan je afspraak

  Download de cheatsheet

  Benieuwd naar welke kanalen je het beste kunt inzetten voor je doelgroep? Download geheel kosteloos de cheatsheet. Een kant-en-klaar overzicht die jou vertelt waar je doelgroep aanwezig is.  Nog niet uitgelezen?

  Snappen we. Uit onze data zien we dat bezoekers zoals jij doorklikken naar: