profile-maryse-van-wageningen-800x800
Contact met
Maryse
Afix
  • Comeniusstraat 2C
  • 1817 MS Alkmaar
  • Nederland
Contact
Volg ons
profile-maryse-van-wageningen-800x800

Maryse van Wageningen

Senior Social Advertising Marketeer

maryse@afix.nl

Wil jij het maximale uit je social media campagnes halen? Kom in contact met Maryse!

Particle Particle Particle
Particle Particle Particle
Blog
Upgrade voor 1 juli 2023 naar Google Analytics 4
16 november 2022
Online marketing
Particle Particle Particle Particle
Blog

Upgrade voor 1 juli 2023 naar Google Analytics 4

16 november 2022
Online marketing
Particle Particle Particle Particle

Google stopt per 1 juli 2023 met Universal Analytics. Vanaf dan ontvang je geen hits meer in deze property. Maak snel de overstap naar Google Analytics 4, zodat je hierin historische waarde kunt opbouwen.

Al eerder vertelden we je over alles wat je moet weten van Google Analytics 4. Inmiddels is er tijd verstreken en is de tool geoptimaliseerd (leer ons Google kennen). De hoogste tijd dus om er nu echt alles uit te halen. Wij vertellen je hoe dat precies werkt.

Upgraden is niet alleen nodig, Google Analytics 4 biedt veel voordelen ten opzichte van de huidige Analytics variant:

1. Upgrade naar GA4 om je landingspagina’s te verbeteren

Een succesvolle landingspagina is de schakel tussen jou en je bezoeker. Als je denkt aan landingspagina’s denk je mogelijk ook aan de term bounce rate. Dit percentage geeft het aantal bezoekers weer dat direct weg klikt, zonder zich verder te oriënteren op je website – terwijl dit wel jouw doel was. Voorheen kon je hieraan enigszins afleiden of een pagina goed werd ontvangen.

In GA4 vind je de bounce rate niet meer terug. Want wat zegt zo’n percentage eigenlijk? Je weet dat mensen je site verlaten, maar waarom? De bounce rate is in GA4 vervangen door engaged sessions (klinkt ook een stuk gezelliger). Je spreekt van een engaged session wanneer aan één van de volgende voorwaarden is voldaan:

  • De website of app staat voor minimaal 10 seconden open.
  • Er is een conversie behaald.
  • Er zijn twee of meer pageview / screenview -events uitgevoerd.

Engaged sessions: what’s in it for me?
Dat jij je voortaan focust op het positieve: je analyseert de data van mensen die wél wat uitvoeren op je website. Je leert over hun handelingen en over hun gedrag – je past je website aan naar hun behoeftes zodat het percentage betrokken bezoekers stijgt. Je steekt je tijd en energie in acties die werken. Je kunt dit verder optimaliseren door A/B-testen. Op basis van deze testen kun je gaan spelen met de content op je landingspagina, waar oneindig mee te variëren valt.

2. Upgrade naar GA4 en laat machine learning je helpen

Google Analytics 4 gaat actief met je meedenken dankzij machine learning. De tool draagt suggesties aan op basis van voorspellingen.

Predictive audience
GA4 doet bijvoorbeeld een voorspelling dat een bepaalde doelgroep waarschijnlijk eerder bereid is te converteren. Het is aan jou om dit te testen. Na verloop van tijd analyseer je de resultaten. Had Google gelijk? (Vaak wel). Doordat jij deze suggestie van Google Analytics 4 test, maak je het systeem slimmer en ontvang je steeds betere voorspellingen.

Weet je wat de nachtmerrie van iedere online marketeer is? Dat je sterke stijgingen of dalingen in data ziet (wat vaak duidt op iets goeds óf iets slechts) maar dat je hier te laat achterkomt. Het liefst ondernam je direct actie. Met Google Analytics 4 ben je nu als eerste op de hoogte van plotselinge wijzigingen door slimme meldingen.

Dankzij dit soort handige meeteenheden kun je zien welke campagne jou de beste bezoekers levert. Je krijgt ook inzicht in bestedingsbereidheid (handig als je een webshop hebt – hier vertellen we later meer over).

Laat machine learning dus voor je werken, want waarom zou je het niet doen?

3. Upgrade naar GA4 en analyseer beter met de Analyse Hub

We stellen je graag voor aan de Analyse Hub: je beste vriend als het gaat om het maken van analyses. Analyseren is voor een Afix’er als fietsen. Voor jou nu ook.

Wellicht dat er van je gevraagd wordt om intern goed te rapporteren. Wat doen jullie nu, wat werkt wel, wat werkt niet? Wat is de beste route voor jullie? Rapporten maken gaat in GA4 sneller en makkelijker. Je kunt kiezen uit een aantal mooie templates – maar je kunt het ook eenvoudig houden door zelf een bepaald onderdeel uit te lichten.

Het is daarvoor belangrijk om te weten welke informatie je wilt inzien. Wij kunnen je vervolgens helpen daarvoor het juiste rapport op te stellen. Vaak wordt er met rapporten niets gedaan, omdat ze je weinig vertellen, of omdat het lastig is er conclusies uit te trekken. Met de Analyse Hub is dat verleden tijd.

4. Upgrade naar GA4 en bespaar op advertentiebudget

Budget besparen? Jawel. Als je een Google Ads campagne hebt draaien, tenminste. De integratie met Google Ads gaat in GA4 een stuk dieper.
Je kunt budget besparen door je te richten op de juiste doelgroep. GA4 helpt je om remarketing lijsten schoon te houden. Zodra iemand iets koopt, of een gewenste handeling op je website uitvoert, knikkeren GA4 en Google Ads deze persoon uit de remarketing doelgroep.

Dat gebeurt automatisch, dus jij hoeft je geen zorgen te maken dat je onnodig blijft adverteren. De klant komt vervolgens weer in een andere marketing funnel terecht.

5. Upgrade naar GA4 om de koopbereidheid van je doelgroep te zien

Webshop-owners, opgelet. Google Analytics 4 is waardevol als je een e-commerce bedrijf hebt. Jij beschikt over nóg meer klantdata dan wanneer je een gewone website (bijvoorbeeld Webflow of WordPress) zou hebben.

Ook al plaatsen mensen niet eens een bestelling, dan alsnog verzamel je meer data over handelingen en gedrag tijdens de customer journey (die klantreis van het begin). Je krijgt dankzij GA4 meer inzicht in je ideale bezoeker omdat je meer komt te weten over welke bezoekers een grotere kans hebben tot het doen van een aankoop (voorspelling). Koopbereidheid hoog? Actiepunt voor jou. Richt je op die groep en laat geen verkoopkans onbenut.

Wil je upgraden? Laat ons Google Analytics 4 voor je inrichten

Met de vijf voordelen van hierboven is het tijd om te upgraden. Ga mee met de tijd, krijg betere data-inzichten en doe daar je voordeel mee.

Wanneer installeren? Voor 1 juli 2023
Het slimste om te doen? Upgraden voor het eind van 2022, zodat je data over heel 2023 verzamelt. Lukt dat niet? Dan upgrade je voor 1 juli 2023.

Als je dit wilt, stuur ons dan direct een bericht, zodat we de werkzaamheden voor je kunnen inplannen. Die werkzaamheden bestaan o.a. uit: code implementatie, aanpassingen in Google Tag Manager, conversies instellen, intern verkeer filteren, de koppeling met Google Ads (indien nodig) en we testen of alles goed binnenkomt.

Dit kan ook als je nog geen partner bent van Afix.

Upgrade aanvragen