Snapchat heeft ruim 3,8 miljoen Nederlandse gebruikers. Als je een jonge doelgroep (tot 21 jaar) wilt bereiken, is het slim om Snapchat te overwegen. Dagelijks delen jongeren foto’s en video’s met hun Snapchat vrienden, waar een geofilter of leuke gezichtsfilter natuurlijk niet ontbreekt.
Wil je een jongvolwassen doelgroep vanaf 21 jaar bereiken, dan is adverteren op Instagram een beter idee.
Doelgroepen op Snapchat
Heb je hulp nodig bij het vaststellen van je doelgroep? Geen probleem, Snapchat geeft je meer inzicht met 300 vooraf gedefinieerde doelgroepen. Deze groepen zijn samengesteld op basis van wat Snapchatters doen, waar ze naar kijken en waar ze heen gaan, superhandig dus voor je campagne. En waardevol voor je complete marketingstrategie.
* Dit zijn internationale cijfers over de gebruikersgroepen bij leeftijd van Snapchat.
Interessante cijfers? Ontdek hoeveel gebruikers andere social media platformen hebben.
Naast de vooraf opgestelde doelgroepen van Snapchat kun je zelf nog verder segmenteren op geslacht, regio of door andere vergelijkbare doelgroepen in te stellen.
Nu je weet wie je allemaal op Snapchat kan bereiken, maak je een beslissing welke advertentievorm je inzet. Hoe werken die advertentievormen precies?
Advertentiemogelijkheden Snapchat
Anders dan andere social media platformen verdwijnt bij Snapchat je bericht enkele seconden nadat het geopend is door de ontvanger. Snapchat biedt drie advertentievormen:
- Snap Ads: verticale, beeldvullende video’s van 10 seconden met geluid die je kunt opleuken met tekst en bewegende objecten, afhankelijk van je doel. Er zit een swipe-up functie bij zodat je als adverteerder meer content kwijt kunt. Wel blijft de gebruiker in de app-omgeving. Deze Snap-ads vind je tussen de ‘stories’ van je vrienden of bij het kopje ‘uitgelicht’.
- Filters: Snapchat filters zijn razend populair. Iedereen maakt gebruik van filters om het allemaal net iets mooier te laten lijken dan het is. Met filters kun je ook je eigen geofilter ontwerpen die Snapchatters vervolgens over hun eigen Snap plaatsen en die exclusief op een bepaalde locatie te gebruiken is, bijvoorbeeld tijdens een event.
- Lenzen: een hele toegankelijke en leuke manier om online met je doelgroep in contact te komen. Iedereen kan zijn eigen lens maken, een gezichtsfilter die in augmented reality in de app te gebruiken is. Wie kent ze niet: het hondengezichtje of de kattenoortjes van Snapchat. Na het maken van zo’n lens krijg je een Snapcode die je met anderen kunt delen. Je doelgroep zal dan uit eigen beweging ervoor kiezen om jouw lens te gebruiken. Helaas is dit nog wel de duurste variant en daarom alleen nog te betalen voor de grote merken.
- Story take-over: met een sponsored take-over neemt iemand jouw Snapchat account over voor een bepaalde periode (bijvoorbeeld 1 dag), dit kan een bekende Nederlander of influencer zijn. De story take-over kan ervoor zorgen dat de volgers van degene die de take-over doet, bekend raken met jouw bedrijf en je vervolgens ook gaan volgen.
Afhankelijk van je campagnedoel krijg je de campagneresultaten te zien in de Snapchat Ad Manager. Deze tool is gelijk aan de Facebook Business Manager. Binnen deze tool beheer en optimaliseer je jouw campagnes en kun je alle resultaten zien.
Hoe duur is adverteren op Snapchat?
Adverteren op Snapchat kan al vanaf een minimum van €4,21 ($5) per dag. De exacte kosten verschillen uiteindelijk op basis van je campagnedoel, totaalbudget en de duur van je campagne, net zoals op Facebook en Instagram. De verschillende opties maken het mogelijk om binnen Snapchat een volledige marketingfunnel in te richten.
Zelf Snapchat advertenties maken
De Snapchat Publisher is de tool die het je super makkelijk maakt om zelf advertenties te creëren. Snapchat biedt adverteerders de mogelijkheid om content binnen het platform zelf te creëren, in plaats van hen eerst een advertentie in Adobe te laten opmaken. In de tool kun je een template kiezen, je eigen afbeeldingen, logo’s en video’s uploaden en daarna direct publiceren in de Snapchat Ad Manager.
Doet het je allemaal wat duizelen? Je kunt Snapchat advertising uitbesteden bij een bureau en dat heeft zo z’n voordelen.
Heb je hulp nodig?
Heb je al een idee voor een campagne of wil je juist de mogelijkheden bespreken? Kom dan eens langs wanneer het jou uitkomt.
We vertellen je ook graag meer over: