Deze content fanaat weet de leukste content ideeën te bedenken en uit te werken.
NFT’s staat voor Non-Fungible Tokens.
De afgelopen maand stond het nieuws en het internet er bol van. NFT’s. Bij Afix zijn we nieuwsgierig ingesteld en houden we dit soort trends dan goed in de gaten. Maar wat is het precies en waarom de buzz?
NFT’s zijn digitale verzameltokens die momenteel voor bizarre bedragen (lees: miljoenen) worden gekocht of verkocht. Het is een niet-inwisselbaar en onvervangbaar eigendomscertificaat. Zo’n certificaat wordt digitaal gecreëerd en gekoppeld aan een digitaal object. Zo kun je bewijzen dat het digitale object jouw eigendom is. Het maken van het certificaat zorgt ervoor dat je eigenaarschap creëert. Een NFT is dus je eigen, unieke bewijs van een authentiek digitaal object. Zo kun je met de NFT-technologie jezelf eigenaar maken alles wat digitaal is. Denk bijvoorbeeld aan een afbeelding of specifieke video. Maar ook Twitterberichten of TikTokvideo’s. Momenteel wordt dit al gedaan met digitale kunstwerken en sportplaatjes.
Nee. Ondanks dat NFT’s worden met dezelfde technologie worden gemaakt als de bitcoin, namelijk de Blockchain Technologie. Toch werkt dit toch totaal anders. Bitcoin is een crypto-currency en is onderling inwisselbaar en vervangbaar. Zie de Bitcoin als een briefje van vijf. Met elk willekeurig euro biljet van 5 euro kun je betalen. Dus of je nu Bitcoin nr. 1 of 100 hebt, de waarde blijft hetzelfde. Bij een NFT (crypto-art) werkt dit anders. Een NFT kun je vergelijken met de Mona Lisa. De Mona Lisa is uniek en kun je niet verwisselen voor een ander. Er is maar 1 exemplaar van het originele schilderij. Het verschil tussen de Mona Lisa en een NFT is dat deze tokens een digitale vorm hebben. Wel is net zoals de Mona Lisa, elke NFT verschillend.
Heel simpel. De wet van vraag en aanbod, oftewel digitale schaarste en het feit dat de objecten uniek zijn. De tokens zijn onveranderlijk. Dus eenmaal gemaakt op een blockchain platform betekent dat deze hier voor altijd en eeuwig op blijven staan. Ze kunnen niet worden verwijderd, vernietigd of vermenigvuldigd. Een token kan echter wel gedelete worden (lees: geburnt worden) en zijn dan nooit meer terug te halen maar wel terug te vinden dat hij is verbrand.Dus daar waar je online informatie of objecten vaak makkelijk kunt delen of kopiëren is dat met deze NFT-technologie absoluut niet mogelijk. Dit is van grote invloed op de waarde van de NFT’s.
Heel eerlijk. Hier zijn de meningen over verdeeld. In de blog van trendwatcher Jarno Duursma* worden diverse scenario’s gegeven voor hoe in de digitale wereld gebruik gemaakt kan worden van NFT’s als verdienmodel. Daarentegen zitten er ook haken en ogen aan zoals de mate van verificatie van het eigenaarschap en de mogelijkheid tot inzet in witwaspraktijken. Een ding is zeker beroemdheden, artiesten en bedrijven zijn momenteel bezig om hun ‘art’ om te zetten in NFT’s en hier dus financiële waarde mee creëeren.
Crypto-currency en crypto-art onze core business? Zeker niet. Maar wel een trend die in de toekomst mogelijk invloed gaat hebben op de digitale wereld. Dus wij blijven alert!